Zen ja korupiikkien teko

20. marraskuuta 2006 klo 18.55
Luokat: Hopea

Viikonloppuna tuli opittua arvokkaita asioita korupiikkien tekemisestä. Opin nimittäin sen, että piikin voi pilata monella eri tavalla. Täydellistä korupiikkiä metsästäessäni tein kaiken kaikkiaan yli 180 piikkiä viikonlopun aikana Рnäistä todella hyvin onnistuivat suunnilleen viimeiset 40.

Onnistuin tekemään seuraavanlaisia epäonnistuneita piikkejä (pahoittelut havainnollistavien kuvien puutteesta, mutta epäonnistuneimmat yksilöt tein uusiksi nipsaisemalla pallon pois ja sulattamalla uusintakierroksella piikin toisen pään):

1. Golfmailat. Aikani puuhasteltuani tulin siihen tulokseen, että golfmailaa muistuttavat piikit syntyvät silloin, kun käytän liian kuumaa liekkiä eikä langasta ole lämmitetty tarpeeksi isoa osaa. Tällöin lanka kiepsahtaa sulattaessa vinoon sivulle, ilmeisesti koska langan yläosa on selvästi viileämpi. Tätä en olisi luultavasti tajunnut vielä ensi vuonnakaan, ellei minulla olisi fiksua insinöörimiestä.

2. Kivenmurikat. Jos lankaa kuumentaa liian kauan, on tuloksena korupiikin päässä pallo, joka on rosoinen, kuoppainen ja ruma.

3. Pallopäiset piikit, joissa ei ole pallopäätä. Nämä ovat kivenmurikoiden seuraava aste. Jos lankaa kuumentaa ihan liian kauan, pallo irtoaa kokonaan ja kauniin korupiikin sijasta sinulla on suora langanpätkä ja vesiastiassa pieni hopeanmurunen.

4. Kaulastaan kaventuneet. Tämän epäonnistumisen aiheuttajaa en lopultakaan keksinyt. Osassa piikeistä heti pallon yläpuolella oleva langan osa suli kapeaksi luikuksi. Tällaiset piikit oli myöskin pakko joko hylätä tai tehdä uusiksi, koska en halunnut ottaa sitä riskiä, että ohentunut lanka katkeaa käytössä.

Vanha sanonta ”Harjoitus tekee mestarin” ei aina pid√§ paikkansa. T√§ll√§ kertaa sanonta olisi pit√§nyt olla muodossa ”Fiksu avomies tekee mestarin”. Kysyin Jannelta, haluaisiko h√§n kokeilla piikkien tekoa, kun itse aloin v√§hitellen suivaantua golfmailojen rapsakkaan tuotantovauhtiin. Mies istui kylpyhuoneen lattialle, rupesi puuhailemaan polttimen kanssa ja sai aikaan l√§hes t√§ydellisen pallon noin nelj√§nnell√§ yritt√§m√§ll√§. ”Eiks sua yht√§√§n masenna?” tiedusteli ilkikurisesti avovaimoltaan, joka piteli k√§siss√§√§n noin sataa golfmailaa muistuttavaa korupiikki√§.

Ei masenna. Olen päinvastoin erittäin hyvilläni siitä, että Jannen ansiosta tajusin, millä tavalla piikit kannattaa tehdä.

TJEU:

headpins02

 

 

J√§tetty 8 kommenttia »

 1. Pape, 20.11.2006 klo 19.30

  Wau!


 2. kaisa-maisa, 20.11.2006 klo 21.38

  miulle ei näy kuva, *nyyyh*


 3. Pia, 20.11.2006 klo 21.41

  He he m√§kin otin avomieheni avuksi silloin kuin m√§ tein ensimm√§iset kotona. On helpompaa tehd√§ niit√§ butaanipolttimella kuin koulussa. Avomies tiesi heti miten niit√§ pit√§isi tehd√§ vaikka h√§n ei ole tehnyt korupiikki√§ ennen. H√§n onnistuu viel√§lin paremmin kuin min√§… hrmpf… mutta h√§nen mielest√§ se on hauska puuhastella butaanipolttimella :)


 4. Tiina, 20.11.2006 klo 22.27

  Wau, onpa nättejä!

  Kuulosti vain aika hankalalle tuo tekeminen:)

  Ajan kanssa varmaan oppii tuonkin kuinka kuuma liekki tulee olla ja kuinka paljon lämmittää lankaa.


 5. Outi, 20.11.2006 klo 23.34

  kaisa-maisa, näkyyko Flickrin sivulla, jos napsautat sitä kuvan linkkiä? Tai toimiiko edes se linkki, jos kuva ei näy?

  Pia, miehillä on ilmeisesti jokin luontainen taito onnistua tällaisissa jutuissa :D

  Kiitos, Pape ja Tiina. Ei noiden tekeminen itse asiassa ole kovin hankalaa, mutta minä en tajunnut lähteä tekemään niitä oikealla periaatteella: kaikkein fiksuinta on ensin kokeilla useampaa eri tekniikkaa peräkkäin ja vertailla tuloksia ja sitten jatkaa sillä tavalla, mikä tuottaa parhaan tuloksen.

  Minä menin lopulta niin pitkälle, että laskin, montako kertaa liikutan lankaa edestakaisin liekissä lämmittääkseni sitä ennen kuin sitten sulatan tuon pään palloksi. Sillä tavalla rupesi lopulta syntymään kauniita piikkejä ja löytyi oikea työrytmi.


 6. kaisa-maisa, 21.11.2006 klo 17.07

  Jotain taikoja Outi teit, kun nyt kuva näkyy.
  Onpa nättejä:D


 7. […] llurat ovat melkein py√∂re√§t, jippii. Eiv√§t ne kuintenkaan ved√§ vertoja Outin kauniille palluroille,¬†en ole¬†katkera, mutta kuitenkin…¬†:) Pienen miehen¬†somionpidike aikuisen so […]


 8. […] llurat ovat melkein py√∂re√§t, jippii. Eiv√§t ne kuintenkaan ved√§ vertoja Outin kauniille palluroille,¬†en ole¬†katkera, mutta kuitenkin…¬†:) Pienen miehen¬†somionpidike aikuisen so […]


Kommenttisi

Voit käyttää kommentissasi näitä koodeja:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tämän merkinnän kommenttien RSS-syöte | TrackBack URI