Matematiikkanero

26. huhtikuuta 2006 klo 15.49
Luokat: Yleinen

Sattuneista syistä uusia koruja ei ole sitten viime päivityksen syntynyt.

Lauantaina helmihullu vietti päivän ihanan miehensä kanssa ja kävi illalla syömässä hurjan hienossa ravintolassa ja hyvässä seurassa edellä mainitun henkilön syntymäpäivän kunniaksi.

Sunnuntaina helmihullu tapasi ystäviä ja kävi elokuvissa katsomassa George Clooneyn Good Night, and Good Luck. Mielenkiintoinen ja visuaalisesti miellyttävä elokuva, vaikka aihepiiri hieman vieraalta tuntuikin.

Maanantaina helmihullu k√§vi Blackmore’s Nightin konsertissa tirauttamassa parit ihastuneet kyyneleet. Konsertin j√§lkeen helmihullu tirautti v√§hemm√§n ihastuneita kyyneli√§ valvoessaan koko y√∂n juosten kylpyhuoneeseen pahimmillaan parin minuutin v√§lein. Kannattiko sy√∂d√§ edellisp√§iv√§n t√§hteit√§, vaikka ne maistuivat selv√§sti oudoilta? Havaitsin my√∂s, ett√§ pilaantunutta ruokaa sy√∂m√§ll√§ saa ihan ilmaiseksi upean goottilookin: valvottu y√∂ ja kunnon nestehukka saivat naaman ihastuttavan kalpeaksi ja tummat renkaat silmien ymp√§rille.

Kunnon ruokamyrkytys paitsi vei kolme kiloa painoa kahdessa vuorokaudessa, sai myös olon niin kurjaksi ja heikoksi, että tiistaipäivän helmihullu makasi surkeana sohvalla ja katsoi televisiota. Tulipahan vihdoinkin katsottua pitkään säilöttyjä ohjelmia digiboksista pois: neljä jaksoa sarjasta Ilman johtolankaa ja kaksi jaksoa C.S.I. Miamia Рja päivän Salatut elämät, tietysti. Kas kun en saanut makuuhaavoja.

Nyt keskiviikkona olo on edelleen hutera, mutta alkaa vähitellen kohentua. Meneillään on jo toista päivää hillitön nestetankkaus, jotta elimistön nestetasapaino palautuisi kuntoon.

Koska minulla ei ole näytettävänä mitään uusia koruja, ajattelin esitellä suunnattoman matemaattisen lahjakkuuteni tulosta: Excel-taulukkoa, joka laskee korujeni materiaalikulut.

pricer

Vihreällä pohjalla oleva osa auttaa laskemaan yksittäisen materiaalin todellisen hinnan. Lasken mukaan suhteelliset postikulut: jos olen tilannut kymmenen eri asiaa ja postikulut ovat viisi dollaria, lasken jokaisen tarvikkeen hintaan 50c ylimääräistä. Excel laskee puolestani yhteissumman ja muuttaa sen automaattisesti euroiksi. Tuota euroloppusummaa voin sitten käyttää listatessani materiaaleja taulukkoon.

Varsinainen taulukko toimii siten, että ensimmäiseen ja toiseen sarakkeeseen määritellään tuote ominaisuuksiensa ja värinsä osalta niin tarkkaan, että se erottuu edes kohtalaisella päänvaivalla muista. Jos tuotetta on ostettu tietty määrä, se kirjoitetaan Määrä-sarakkeeseen, minkä jälkeen kirjoitetaan tuotteen ostohinta Hinta-sarakkeeseen. Tällöin Excel laskee automaattisesti kappalehinnan.

Jos tuotetta on tietyn kappalemäärän sijasta ostettu nauha, kirjoitetaan taulukkoon nauhan pituus sille varattuun sarakkeeseen. Sen jälkeen ilmoitetaan yksittäisen helmen koko (á koko) ja nauhan hinta, jolloin taulukko laskee, paljonko helmiä pitäisi nauhassa olla ja mikä yksittäisen helmen hinta on.

Kun tuotteet on listattu, itse laskuri toimii seuraavalla tavalla: H-sarakkeeseen täytetään oikeiden tuotteiden kohdalle, montako kappaletta mitäkin on korussa käytetty. Excel laskee osien kustannukset ja ynnää ne kaikki yhteen summaksi, joka näkyy keltaisessa osiossa. Kuvassa on siis laskettu kustannukset jollekin, mihin on käytetty 1,2 metriä 0.6 mm:n hopealankaa ja 40 magenta-sävyistä helmeä*.

Itse laskuri toimii vallan mainiosti – ongelmana on kaikkien satojen tuotteiden listaaminen! Onneksi voi k√§ytt√§√§ oikoteit√§: esimerkiksi jokaista nelj√§n millin py√∂re√§√§ helmilajia ei tarvitse listata erikseen, kunhan ne ovat saman hintaisia. Toinen, isompi ongelma, on itse ty√∂kustannusten laskeminen. En ole viel√§ toistaiseksi osannut laatia toimivaa menetelm√§√§ ty√∂palkan laskemiseksi, mutta mietint√§myssy on viritelty p√§√§h√§n…

—–

* ) Helmi kuvan esimerkkilistauksissa viittaa ainoastaan makeanvedenhelmiin. Lasihelmet ovat luokiteltu kohtaan Lasi Рesimerkiksi Lasi, kirkas, pyöreä, 4 mm.

 

 

J√§tetty 6 kommenttia »

 1. helise, 26.4.2006 klo 17.02

  Wau! Haaveilen joskus itsekin pystyv√§ni tuollaiseen taulukkoon! Nyt olen vasta ”mapitusvaiheessa” ja ruutuvihkoon yrit√§n ynn√§ill√§ ainakin tulopuolen. Kyseinen ohjelma kyll√§ l√∂ytyy itselt√§nikin, mutta en ole vain saanut aikaiseksi…


 2. Marja, 26.4.2006 klo 21.20

  Hei mäkin yriti tyhjentää maanantaina digiboxin kovalevyä ja vieläpä noilla samoilla ohjelmilla :). Tosin saldo jäi vähän vaatimattomammaksi: kaksi jaksoa Ilman johtolankaa ja yksi CSI Miami.


 3. Sari, 27.4.2006 klo 9.11

  Todella WAU -juttu!!!! Mulla helmeily on vasta sen verran alussa, että vois yrittää rakentaa moinen taulukko.


 4. isa, 27.4.2006 klo 16.42

  Niksi: Mä olen kopipeistaillut aina sähköpostiin tulleet tilausvahvistukset exceliin, niin olen päässyt hiukkasen vähemmällä naputtelulla. Tosin joutuuhan rivejä aina siistimään ja yhdenmukaistamaan.


 5. Outi, 27.4.2006 klo 16.56

  Kiitos kommenteista ja Isalle tietysti kiitos niksist√§ :) Tuon taulukon matematiikkapuoli ei ollut erityisen hankala v√§s√§t√§, kunhan ensin oli p√§√§ss√§√§n miettinyt, miten homman pit√§isi toimia. Suurin ty√∂ on tosiaan siin√§, ett√§ saisi kaiken oleellisen listattua tuohon…


 6. Porkkana, 12.5.2006 klo 13.59

  Itselt√§ni meni noin puolitoista p√§iv√§√§ ko listan ja tuotteiden naputteluun…. mutta nyt ole tyytyv√§inen lopputulokseen.
  Mulla on kaikki ”tuotteet” allekkain listattu ja lajiteltu ….vaakatasoon on sitten sarakkeet j√§rjestyksess√§; myyj√§n tuotenro, helmi, v√§ri, koko, ostohinta/kpl, myyntihinta/kpl/cm, k√§ytetty m√§√§r√§, yhteishinta, ostopaikka, tilattum√§√§r√§ varastossa, j√§ljell√§ varastossa…. ja alas se laskee myyntihinnan ….ALVilla ja ilman ….ja lis√§√§ tietysti ty√∂h√∂n k√§ytetyn ajan. ….voishan sen varmaan tehd√§ ”hienomminkin” ….mutta tyytyv√§inen olen t√§h√§nkin versioon. :)


Kommenttisi

Voit käyttää kommentissasi näitä koodeja:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tämän merkinnän kommenttien RSS-syöte | TrackBack URI