Väsynyt helmihullu

21. marraskuuta 2006 klo 21.50
Luokat: Yleinen

Koska helmihullu ei enää kykene istumaan sormiensa päällä ja nielemään turhautumistaan, on tästä asiasta kai vihdoin pakko avautua.

Minä olen pahuksen väsynyt näkemään jatkuvasti kopioita koruistani. Totta kai samalla tekniikalla tehtynä koruista voi tulla samannäköiset, varsinkin jos on kyse ihan peruskoruista tai yleisistä malleista. Minua kuitenkin turhauttaa hirveästi se, että näen jatkuvasti todella selkeitä kopioita myös (toivoakseni) vähän omaperäisemmistä töistäni – siis sellaisia kopioita, jotka eivät varmasti ole syntyneet vahingossa tai vain siksi, että joku on kokeillut samaa tekniikkaa.

Toisen koruidean kopioiminen ei toki ole laitonta. Se ei ole edes kiellettyä. Se on kuitenkin – ainakin minusta – pahuksen epäkohteliasta, jos et omaa työtäsi esitellessäsi kerro selkeästi, keneltä olet ottanut mallia (ja mielellään myös laita linkkiä alkuperäiseen). Jos kopioit jonkun toisen ihmisen korumallin ja annat ymmärtää, että se on sinun oma luomuksesi, näytät muiden koruharrastajien silmissä todennäköisesti lähinnä säälittävältä ja mielikuvituksettomalta – piirit ovat siinä määrin pienet, että jos esittelee töitään netissä, on aina joku, joka on nähnyt myös alkuperäisen työn.

Minä en missään nimessä ole mikään Rouva Omaperäisyys. Käytän paljon tavallisia perustekniikoita ja teen suhteellisen yksinkertaisia koruja. Teen kuitenkin myös sellaisia koruja, joiden toteutuksen miettimiseen ja suunnitteluun (ja itse tekemiseen) käytän runsaasti aikaa ja vaivaa, ja tuntuu kohtuuttomalta törmätä sellaisistakin koruista tehtyihin selkeisiin kopioihin, joiden yhteydessä ei millään tavalla mainita, että alkuperäinen korumalli on nähty täällä Helmetissä.

Selkeät kopiot edes suhteellisen omaperäisestä alkuperäiskorusta eivät yleensä synny vahingossa. Sattumallakin on rajansa.

jasperfrown

Pikainen kuvapäivitys

21. marraskuuta 2006 klo 0.01
Luokat: Hopea, Kaulakorut, Korukivet, Korvakorut, Rannekorut, Sormukset

Laitetaanpas vaihteeksi muutama korukin näkyviin:

oceanjasper-kr02

oceanjasper-kr01

Kaksi paria Ocean jasper -korvakoruja. Koruissa ei ole kivien lisäksi mitään muuta, koska halusin kaiken huomion kiville. Ne ovat todella kauniita ja pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun mitään muita koristeita ei ole häiritsemässä.

jasperpebble-r

Fancy jasper -rannekoru. Rakastan tätä kivilajia monine värisävyineen.

silverleaf-ring

Silver leaf jasper -sormus. Halusin juuri tuon kyseisen kiven (koska siinä oli aivan erityisen hienot kuviot) käyttää sormukseen, jotta se ei hukkuisi massaan. Kuva on valitettavan huono.

fossilagate-ring

Fossiiliakaattisormus. Sama juttu kuin edellä, myös kuvan suhteen…

circus-va

Tilaustyönä tehty kaulakoru. Makeanvedenhelmiä ja Hill Tribe -hopeasydän.