Zen ja korupiikkien teko

20. marraskuuta 2006 klo 18.55
Luokat: Hopea

Viikonloppuna tuli opittua arvokkaita asioita korupiikkien tekemisestä. Opin nimittäin sen, että piikin voi pilata monella eri tavalla. Täydellistä korupiikkiä metsästäessäni tein kaiken kaikkiaan yli 180 piikkiä viikonlopun aikana – näistä todella hyvin onnistuivat suunnilleen viimeiset 40.

Onnistuin tekemään seuraavanlaisia epäonnistuneita piikkejä (pahoittelut havainnollistavien kuvien puutteesta, mutta epäonnistuneimmat yksilöt tein uusiksi nipsaisemalla pallon pois ja sulattamalla uusintakierroksella piikin toisen pään):

1. Golfmailat. Aikani puuhasteltuani tulin siihen tulokseen, että golfmailaa muistuttavat piikit syntyvät silloin, kun käytän liian kuumaa liekkiä eikä langasta ole lämmitetty tarpeeksi isoa osaa. Tällöin lanka kiepsahtaa sulattaessa vinoon sivulle, ilmeisesti koska langan yläosa on selvästi viileämpi. Tätä en olisi luultavasti tajunnut vielä ensi vuonnakaan, ellei minulla olisi fiksua insinöörimiestä.

2. Kivenmurikat. Jos lankaa kuumentaa liian kauan, on tuloksena korupiikin päässä pallo, joka on rosoinen, kuoppainen ja ruma.

3. Pallopäiset piikit, joissa ei ole pallopäätä. Nämä ovat kivenmurikoiden seuraava aste. Jos lankaa kuumentaa ihan liian kauan, pallo irtoaa kokonaan ja kauniin korupiikin sijasta sinulla on suora langanpätkä ja vesiastiassa pieni hopeanmurunen.

4. Kaulastaan kaventuneet. Tämän epäonnistumisen aiheuttajaa en lopultakaan keksinyt. Osassa piikeistä heti pallon yläpuolella oleva langan osa suli kapeaksi luikuksi. Tällaiset piikit oli myöskin pakko joko hylätä tai tehdä uusiksi, koska en halunnut ottaa sitä riskiä, että ohentunut lanka katkeaa käytössä.

Vanha sanonta ”Harjoitus tekee mestarin” ei aina pidä paikkansa. Tällä kertaa sanonta olisi pitänyt olla muodossa ”Fiksu avomies tekee mestarin”. Kysyin Jannelta, haluaisiko hän kokeilla piikkien tekoa, kun itse aloin vähitellen suivaantua golfmailojen rapsakkaan tuotantovauhtiin. Mies istui kylpyhuoneen lattialle, rupesi puuhailemaan polttimen kanssa ja sai aikaan lähes täydellisen pallon noin neljännellä yrittämällä. ”Eiks sua yhtään masenna?” tiedusteli ilkikurisesti avovaimoltaan, joka piteli käsissään noin sataa golfmailaa muistuttavaa korupiikkiä.

Ei masenna. Olen päinvastoin erittäin hyvilläni siitä, että Jannen ansiosta tajusin, millä tavalla piikit kannattaa tehdä.

TJEU:

headpins02