Sattuneista syistä uusia koruja ei ole sitten viime päivityksen syntynyt.
Lauantaina helmihullu vietti päivän ihanan miehensä kanssa ja kävi illalla syömässä hurjan hienossa ravintolassa ja hyvässä seurassa edellä mainitun henkilön syntymäpäivän kunniaksi.
Sunnuntaina helmihullu tapasi ystäviä ja kävi elokuvissa katsomassa George Clooneyn Good Night, and Good Luck. Mielenkiintoinen ja visuaalisesti miellyttävä elokuva, vaikka aihepiiri hieman vieraalta tuntuikin.
Maanantaina helmihullu kävi Blackmore’s Nightin konsertissa tirauttamassa parit ihastuneet kyyneleet. Konsertin jälkeen helmihullu tirautti vähemmän ihastuneita kyyneliä valvoessaan koko yön juosten kylpyhuoneeseen pahimmillaan parin minuutin välein. Kannattiko syödä edellispäivän tähteitä, vaikka ne maistuivat selvästi oudoilta? Havaitsin myös, että pilaantunutta ruokaa syömällä saa ihan ilmaiseksi upean goottilookin: valvottu yö ja kunnon nestehukka saivat naaman ihastuttavan kalpeaksi ja tummat renkaat silmien ympärille.
Kunnon ruokamyrkytys paitsi vei kolme kiloa painoa kahdessa vuorokaudessa, sai myös olon niin kurjaksi ja heikoksi, että tiistaipäivän helmihullu makasi surkeana sohvalla ja katsoi televisiota. Tulipahan vihdoinkin katsottua pitkään säilöttyjä ohjelmia digiboksista pois: neljä jaksoa sarjasta Ilman johtolankaa ja kaksi jaksoa C.S.I. Miamia – ja päivän Salatut elämät, tietysti. Kas kun en saanut makuuhaavoja.
Nyt keskiviikkona olo on edelleen hutera, mutta alkaa vähitellen kohentua. Meneillään on jo toista päivää hillitön nestetankkaus, jotta elimistön nestetasapaino palautuisi kuntoon.
Koska minulla ei ole näytettävänä mitään uusia koruja, ajattelin esitellä suunnattoman matemaattisen lahjakkuuteni tulosta: Excel-taulukkoa, joka laskee korujeni materiaalikulut.
Vihreällä pohjalla oleva osa auttaa laskemaan yksittäisen materiaalin todellisen hinnan. Lasken mukaan suhteelliset postikulut: jos olen tilannut kymmenen eri asiaa ja postikulut ovat viisi dollaria, lasken jokaisen tarvikkeen hintaan 50c ylimääräistä. Excel laskee puolestani yhteissumman ja muuttaa sen automaattisesti euroiksi. Tuota euroloppusummaa voin sitten käyttää listatessani materiaaleja taulukkoon.
Varsinainen taulukko toimii siten, että ensimmäiseen ja toiseen sarakkeeseen määritellään tuote ominaisuuksiensa ja värinsä osalta niin tarkkaan, että se erottuu edes kohtalaisella päänvaivalla muista. Jos tuotetta on ostettu tietty määrä, se kirjoitetaan Määrä-sarakkeeseen, minkä jälkeen kirjoitetaan tuotteen ostohinta Hinta-sarakkeeseen. Tällöin Excel laskee automaattisesti kappalehinnan.
Jos tuotetta on tietyn kappalemäärän sijasta ostettu nauha, kirjoitetaan taulukkoon nauhan pituus sille varattuun sarakkeeseen. Sen jälkeen ilmoitetaan yksittäisen helmen koko (á koko) ja nauhan hinta, jolloin taulukko laskee, paljonko helmiä pitäisi nauhassa olla ja mikä yksittäisen helmen hinta on.
Kun tuotteet on listattu, itse laskuri toimii seuraavalla tavalla: H-sarakkeeseen täytetään oikeiden tuotteiden kohdalle, montako kappaletta mitäkin on korussa käytetty. Excel laskee osien kustannukset ja ynnää ne kaikki yhteen summaksi, joka näkyy keltaisessa osiossa. Kuvassa on siis laskettu kustannukset jollekin, mihin on käytetty 1,2 metriä 0.6 mm:n hopealankaa ja 40 magenta-sävyistä helmeä*.
Itse laskuri toimii vallan mainiosti – ongelmana on kaikkien satojen tuotteiden listaaminen! Onneksi voi käyttää oikoteitä: esimerkiksi jokaista neljän millin pyöreää helmilajia ei tarvitse listata erikseen, kunhan ne ovat saman hintaisia. Toinen, isompi ongelma, on itse työkustannusten laskeminen. En ole vielä toistaiseksi osannut laatia toimivaa menetelmää työpalkan laskemiseksi, mutta mietintämyssy on viritelty päähän…
—–
* ) Helmi kuvan esimerkkilistauksissa viittaa ainoastaan makeanvedenhelmiin. Lasihelmet ovat luokiteltu kohtaan Lasi – esimerkiksi Lasi, kirkas, pyöreä, 4 mm.