Meta


Kiireväsy

29. tammikuuta 2007 klo 18.51
Luokat: Kaulakorut, Korukivet, Ostokset

Näytettävää on edelleen kehnonlaisesti. Tuntuu, että tekemistä on niin hirvittävä määrä, ettei koruille kerta kaikkiaan jää aikaa eikä energiaa. Onneksi tämä kaikki helpottaa varmasti pian, kun saan kaiken järjestykseen ja alkuvalmistelut tehtyä. Täytyy myöntää, että jo useamman kerran on mielessä käynyt jotakin sen suuntaista kuin “Kaikenlaisille idiooteille sitä toiminimiä myönnetäänkin”…

To do -listalla on vieläkin liikaa asioita:

  • kunnollinen ja selkeä kirjanpito alkuun
  • korusivujen päivitys (toimitusehdot, yhteystiedot, FAQ)
  • kuittien järjestely ja arkistointi
  • viime vuoden tiliotteiden järjestely ja arkistointi
  • varastossa olevien valmiiden korujen arvon laskeminen
  • tammikuun aikana ostettujen materiaalien lajittelu, karsinta ja laskuriin lisääminen

…ja tuosta listasta puuttuu varmasti monta asiaa, joita väsynyt pääni ei juuri nyt jaksa muistaa.

Joka tapauksessa: jotain pientä olen sentään ehtinyt tehdä. Pujottelin hematiittisiruista ja sinertävänmustista metallinhohtoisista siemenhelmistä pitkän kaulakorun, joka oli kaikkea muuta kuin haastava koru, mutta joka on todella kaunis kaulassa. Ja ainakin tällaiseen 16 cm:n ranteeseen se sopii upeasti myös rannekoruksi. Pidän korusta kovasti, vaikka se onkin kaikkea muuta kuin korusuunnittelun riemuvoitto.

hematiittisirut

Lisäksi tarjoilen kuvan tänään saapuneista kivistä. Minulla ei ole harmaintakaan aavistusta siitä, mitä kivet ovat, joten jos ne jonkun mielestä näyttävät tutuilta, otan mielelläni vastaan ehdotuksia kivilajista. Ne myytiin minulle ocean-jaspiksena, mutta sitä ne eivät missään nimessä ole. Olen onneksi jo tottunut siihen, että kyseinen kauppa myy melkein mitä tahansa kivilajia ocean-jaspiksena – jopa lumihiutaleobsidiaania…

2901-kivet01

Kivet muistuttavat ehkä hieman pietersiittiä, mutta eivät tarpeeksi, että olisin valmis uskomaan tähän tunnistukseen.

Pettymys

26. tammikuuta 2007 klo 16.33
Luokat: Yleinen

Juuri ennen joulua eräs ihminen lähetti sähköpostia ja halusi ostaa korvakorut. Vastasin viestiin ja lähetin hänelle samalla maksutiedot, jotta hän voisi maksaa kyseiset korut.

Joulu oli kuitenkin niin lähellä, samoin joululomalle lähtö, että tapojeni vastaisesti postitin korut ennen maksun saamista – muuten niiden lähettäminen olisi viivästynyt joulun yli. Kuka arvaa, miten kävi?

Jep jep. Maksua ei ole näkynyt vieläkään.

Koska yleisesti ottaen haluan uskoa ihmisistä mieluummin hyvää kuin pahaa, lähetin asiakkaalle sangen ystävällisen sähköpostin. Tiedustelin kohteliaasti, unohtuiko maksu kaiken jouluhässäkän keskellä, ja annoin maksutiedot uudestaan. Toivotin jopa mukavaa alkanutta vuotta.

Siitä on nyt melkein kaksi viikkoa. Ei ole rahoja näkynyt.

En minä nälkään kuole sen takia, että 14,50 euroa jää saamatta. Moinen epärehellisyys tuntuu kuitenkin aika haljulta: minä teen korut käsityönä enkä edes mielestäni pyydä niistä kohtuuttoman suurta hintaa, ja sekin vähä jäi tässä tapauksessa saamatta. En tiedä olenko enemmän kiukkuinen vai pettynyt. Luultavasti jälkimmäistä.

Toki tämä on ihan oma mokani – mitäs en odottanut maksun saapumista. Mutta siitä huolimatta: kuolleita lepakoita ja lehmänläjiä sinne Turkuun vaan. Voisin arvella, etten ihan pian lähetä koruja siihen osoitteeseen uudestaan.

Sormustarjous

23. tammikuuta 2007 klo 23.32
Luokat: Yleinen

Ilmoitusluontoisena asiana kerron, että kaikki Helmetin sormukset ovat tammikuun loppuun asti tarjouksessa -15 %.

Ja nyt takaisin itse ohjelman pariin.

Ahd.Stres.

23. tammikuuta 2007 klo 15.46
Luokat: Yleinen

Olen käyttänyt koko päivän siihen, että tajuaisin jotain kirjanpidosta. Kaikki ohjelmat tyrkyttävät kahdenkertaista kirjanpitoa, joka on minun pienelle päälleni liian vaikeaselkoista – eikä tässä tapauksessa edes tarpeen. Pää pullistelee räjähtämispisteessä.

Ktonk! Pling! Plop! CRASH!
Olen banaanipuu

huo
jun

tu
u
les
sa….

Uudet “helmet”

20. tammikuuta 2007 klo 17.54
Luokat: Yleinen

Nämä tänään kotiutuneet aarteet ovat kaikkia helmiä ja korutarvikkeitakin ihanampia!

mini-ja-piki
Mini ja Piki

milli-ja-lumi
Minin sisko Milli ja Pikin sisko Lumi

Olen haltioissani.

Ihanan täydelliset helmet

19. tammikuuta 2007 klo 17.14
Luokat: Hopea, Rannekorut, Swarovski

Helmihullu on taas rakastunut. INMCrystalin kimppatilauksesta saaliiksi tuli parin hopeaketjun lisäksi yhdeksän pussillista 6 mm:n Swarovskin helmiä. Se on kuulkaas 450 helmeä! Totesin pusseja hypistellessäni taas kerran pitäväni ihan älyttömästi Swarovskin helmistä. Niissä ei ehkä ole sitä samaa tunnetta kuin aidoissa makeanvedenhelmissä, mutta ne ovat kaikessa symmetrisyydessään niin upean täydellisiä, virheettömiä kaunottaria. Koko helmen olemus on mahdottoman laadukas.

Toistaiseksi uusista (ja vähän vanhemmista) aarteista on syntynyt tämä neljän rannekorun sarja:

thailand-dreams
Thailand dreams. Helmien sävyinä White, Powder Rose ja Burgundy, kristallit ovat sävyä Amethyst

desert-rose
Desert rose (oma suosikkini, tämä koru on todellinen kaunotar, jos saan itse sanoa). Helmien sävyinä Creamrose, Rosaline ja Bronze. Kristallien värisävy on muistaakseni Light Colorado Topaz.

dark-oasis
Dark Oasis. Helmien sävyinä Light Green, Dark Green ja White, kristallit ovat sävyä Light Olivine.

clear-blue-skies
Clear Blue Skies. Helmien sävyinä Light Blue, Night Blue ja White, kristallit ovat sävyä Aquamarine.

Vaijerit riviin

19. tammikuuta 2007 klo 13.02
Luokat: Yleinen

Koruvaijereita on myynnissä jos jonkinlaisia, kuten useimmat helmihöyrähtäneet ovat varmasti ehtineet havaita. Säikeiden määrä vaihtelee, vaijerin paksuus vaihtelee ja ennen kaikkea hinta ja laatu vaihtelevat. Kun on kyse koruvaijereista, yksi on varmaa: halpa ei ole hyvää.

Koska helmihullulla ei ole [helmien lisäksi muuta] elämää, hän uhrasi tunnin tieteelle ja pisti erilaiset vaijerit testimielessä riviin vertailtavaksi. Tyylikkäät osallistujamme marssivat nyt esiteltäväksi:

vaijerivertailu01

1. Beadalon, Gold Color. 7 säiettä, paksuus 0,46 mm.
2. Soft Flex, Fine. 21 säiettä, paksuus 0,36 mm.
3. Beadalon, Silver Plated. 49 säiettä, paksuus 0,46 mm.
4. Soft Flex, Medium. 49 säiettä, paksuus 0,48 mm.
5. Tiger Tail Jewelry Wire. Ostettu Hobby Pointista, ei tarkempia tietoja. Paksuus työntömitalla katsottuna 0,35-0,4 mm.
6. Accu-flex, .925 sterling silver. 7 säiettä, paksuus 0,36 mm.

Jokaista on kolmen sentin pätkä.

Mitä laadukkaampaa vaijeri on, sitä hankalampaa siihen on saada aikaan rumia taitoksia – siis ainakin tämän helmihullun mielestä. Siispä ensimmäiseksi taitoin vaijerinpätkät lempeästi kahtia niin, että pätkien päät koskettivat toisiaan. Tulos:

vaijerivertailu02

Vaijereissa 1 ja 5 näkyy selkeät, jyrkähköt taitokset. 2 ja 3 eivät juuri olleet moksiskaan, 4 ja 6 ovat kaarella, mutta selvää taitosta ei näy.

Seuraavaksi taitoin vaijerinpätkiä ihan kunnolla siten, että ne olivat koko matkaltaan kaksin kerroin. Soft Flexit vastustivat taittoa ehkä kaikkein selkeimmin ja olivat niin kimmoisia (ja liukkaita), että niitä oli vaikea saada kunnolla kahtia. Myös hopeanvärinen Beadalon oli kimmoisaa. Tulos:

vaijerivertailu03

Yksikään vaijeri ei siis – kuten kuvasta näkyy – kestänyt voimakasta taittamista ilman selviä jälkiä. Suorastaan surullisen näköisiksi muuttuivat 1, 5 ja 6, mutta taitokset näkyvät kaikissa. 2, 3, ja 4 ovat sen verran kimmoisampia, että vaijeri pyrki palautumaan takaisin suoraksi taittamisesta huolimatta.

Viimeiseksi yritin suoristaa syntyneet taitokset vetämällä vaijeria useita kertoja sormien välissä. Taitokset jäivät näkyviin kaikissa vaijereissa, mutta selvimmin avun ulottumattomissa olivat vaijerit 5 ja 6.

vaijerivertailu04

Vertailu osoittaa siis selkeästi sen, mikä oli jo ennestään tiedossa: mitä enemmän säikeitä, sitä laadukkaampi vaijeri. Ehdokas numero 5 oli ominaisuuksiltaan suhteellisen kelvotonta, sillä se ei ole edes kaunista. Kaikkia muita voisin itse kuvitella käyttäväni koruissani, mutta ainakin vaijereita 1 ja 6 käyttäessäni luultavasti erikseen neuvoisin korun ostajaa säilyttämään korua mahdollisimman pyöreänä. Seuraavan kerran kullanväristä vaijeria tarvitessani ajattelin kyllä hankkia sellaista, jossa säikeiden määrä on korkeampi.

Moni on kaipaillut hopeoitua Soft Flexiä, jota ei ole Suomesta saanut pitkiin aikoihin. Ostin kyseistä vaijeria joskus muinoin ja käytin sitä useammassakin korussa, mutta en muista enää, minkä paksuista vaijeri oli tai montako säiettä siinä oli. On kuitenkin sanottava, että jos korussa jää paljon vaijeria näkyviin, käyttäisin luultavasti mieluummin tämän vertailun hopeanvärisiä vaijereita kuin sitä hopeoitua Soft Flexiä, mitä minulla aiemmin oli.

Käyttämäni hopeoidun Soft Flexin ongelma oli nimittäin napakkuuden puute: vaijeri oli niin ohutta ja letkeän taipuisaa, ettei se minusta asettunut riittävän kauniisti ja pyöreästi kaulalle, jos koru oli kovin kevyt. Tämä ongelma tietysti poistuisi, kun valitsisi paksumpaa vastaavaa Soft Flexiä. Jossittelu on kuitenkin melko turhaa, koska hopeoitua Soft Flexiä ei oikein tahdo mistään löytyä.

Jos korussa on koko matkalla helmiä, ei mahdollisia taitoksia minusta kannata kauheasti murehtia, sillä sellaista korua ei pysty taittamaan niin jyrkästi, että saisi aikaan kohtuutonta vahinkoa. Vaijerin valintaan kannattaakin kiinnittää eniten huomiota silloin, kun vaijeria jää korussa enemmänkin näkyviin.

Hirviön jälkeen

18. tammikuuta 2007 klo 18.09
Luokat: Kaulakorut, Korukivet

Toinen yritys solmia kiviä puuvillanauhaan! Tästä ei tullut hirviö, vaan ihan sympaattinen naruviritelmä. Ha! Pituutta korulla on noin metri, joten se menee mukavasti kaulaan kaksinkerroin. Ja tässä korussa on siistimpi lukkokin…

solmittujaspis

Erään kaulakorun tarina

17. tammikuuta 2007 klo 18.44
Luokat: Kaulakorut, Korukivet

Päättipä sitten helmihullukin tehdä hienon kaulakorun solmimalla korukiviä puuvillanauhaan. Pitkään oli moista suunnitellut, raasu, ennen kuin lopulta tarttui toimeen.

“Otanpa tästä tätä millin nauhaa, sillä tämä varmasti mahtuu parhaiten kivien rei’istä läpi. Voisinkin käyttää niitä ihania ruusukvartseja, jotka ovat jo pitkään pölyttyneet laatikon pohjalla…”

Hetkeä myöhemmin helmihullu tajuaa, ettei ole toivoakaan saada narua mahtumaan helmien läpi. Alkaa epätoivoinen riittävän isoreikäisten helmien metsästys. Lopulta löytyy toisenlaisia ruusukvartseja, joiden valinta muodostuu tämän koruhirviön syntytarinan traagiseksi virheeksi numero yksi.

Ovat meinaan aika suuria.

rq-kk-lohkare

Solmittuaan pari lohkaretta nauhaan helmihullu tajuaa, että kyseisiä kiviä ei voi laittaa nauhaan kovin montaa, ellei ole tarkoitus aiheuttaa korun käyttäjälle selkävaivoja.

“Pakkohan minulla on olla muitakin kiviä, joissa on riittävän suuret reiät… Hahaa! Savukvartseja! Vaan tuota… sopivatkohan nämä helmet lainkaan yhteen – kokoerokin kun on melkoinen… Hummm… No kyllä ne sopivat, otan nämä!”

rq-kk-helmet

…virhe numero kaksi.

Korun keskikohtaan päätin laittaa ruusukvartsidonitsin.

“Hei, nyt voisinkin kokeilla ihan uudenlaista tapaa kieputtaa donitsi hopealankaan. Teen kauniin spiraaliruusun donitsin päälle… ups… prkl!… oho.. ei tämä nyt ihan… Nooo, kerrankos sitä vähän kulmikkaan…”

Toteutus ei ihan vastannut suunnitelmaa…

rq-kk-donitsi

Kun koko muu koru on kerran solmittu nauhaan, ei lukkoakaan – joka sekin on susiruma – tietenkään kannata kiinnittää siististi nauhanpäätteitä käyttäen. Ei toki, vaan se solmitaan suoraan nauhaan. Ja päälle tuhti annos liimaa.

rq-kk-lukko

Voi !#¤@$€ !!!

Olen luonut hirviön.
Koru ei ehkä valmiissa kuvassa näytä hirviöltä, mutta voi pojat, näkisittepä sen livenä.

rq-kk-valmis

Parempia kuvia

17. tammikuuta 2007 klo 15.14
Luokat: Hopea, Korukivet, Korvakorut, Kännykkäkorut, Lasihelmet, Sormukset, Swarovski

Valokuvauksen jumalat olivat tänään hieman suopeampia, joten tarjolla on parempia kuvia kuin viimeksi. Ensin paremmat kuvat edellisen merkinnän korvakoruista:

lightamethyst-3-kr02

aquamarine-heart02

creamrose-kr02

Eilen tekemistäni sormuksista sain ihan ensimmäisellä yrityksellä hyvät kuvat, joita ei tarvinnut muokata juuri minkään vertaa. Se ilahdutti suuresti eilisen turhautumisen jälkeen!

amazonite-nest-bezel
Taas siis Eni Okenin ohjeella tehty Nest Bezel Ring, jonka kivenä on tällä kertaa amatsoniitti. Vähän arvelutti käyttää amatsoniittia sormuksessa, kun kivi ei kai erityisemmin pidä rummutuksesta, mutta lopputulos on oikein sievä.

rq-nest-bezel
Toinen Nest Bezel Ring, jonka kivenä on ruusukvartsi.

sq-nest-bezel
…ja vielä yksi, kivenä savukvartsi. Kaikki kolme sormusta on patinoitu, mikä kuvista näkyykin.

Tein myös jotain, mitä en ole tehnyt pitkään aikaan: kännykkäkoruja! Niitä valmistui eilen kymmenen kappaletta, joten en viitsi laittaa kuvia näkyviin tähän, vaan tyydyn linkittämään Flickr-galleriaani. Nnnnoin!