Korujen myyminen, osa I: Taidot ja asenne

25. elokuuta 2006 klo 17.51
Luokat: Yleinen

Monella koruharrastajalla tuntuu olevan kiire päästä myymään korujaan, monet ovat myyneet niitä jo jonkin aikaa hyvällä menestyksellä ja monilla korut eivät tunnu menevän kaupaksi yrityksestä huolimatta. Tämä kirjoitus on suunnattu lähinnä ensimmäiseen ja kolmanteen ryhmään kuuluville Рteille, jotka hyvällä menestyksellä korujanne jo myytte, tämän kirjoituksen sisältö tuskin tarjoaa mitään uutta.

Haluan korostaa, että tätä kirjoitusta (tai sen seuraajia) ei ole todellakaan suunnattu kenellekään erityisesti, eikä tarkoituksenani ole loukata tai tahallaan tuottaa huonoa mieltä kenellekään. Joskus vain en osaa olla hiljaa.

Helmi- ja koruharrastajapiireiss√§ n√§kee nyky√§√§n paljon tietynlaista – minusta hieman pelottavaakin – asennetta nimenomaan aloittelijoilla. Kun on saatu ensimm√§inen (tai toinen tai kolmas) koru valmiiksi, muille esitetty kysymys ei ole suinkaan ”Mit√§ voisin tehd√§ paremmin?” vaan ”Paljollako t√§m√§n voisi myyd√§?”. Taustalla on ilmeisesti se (harha)k√§sitys, ett√§ korujen tekeminen on helppo ja nopea tapa tehd√§ rahaa, eik√§ siin√§ kiireess√§ ehdit√§ harrastaa ensin edes sen vertaa, ett√§ perustaidot ja -tekniikat olisivat hanskassa.

Esimerkkinä tekniikan harjoittelemisesta voisin mainita sormukset, joita viime aikoina olen tehnyt paljon. Minulla ei olisi käynyt mielen vieressäkään laittaa myyntiin ensimmäisiä tekemiäni sormuksia Рei edes niitä, jotka alkoivat jo näyttää suhteellisen kelvollisilta. Vaati pahuksenmoista sinnikkyyttä ja paljon kipeytyneitä sormenpäitä, ennen kuin olin saanut aikaan myytäväksi kelpaavia sormuksia. Tein useita kymmeniä sormuksia kuparilangasta, ennen kuin siirryin hopealankaan Рja hopeisia sormuksiakin syntyi ainakin tusina, ennen kuin aloin olla tyytyväinen tuloksiin.

Työnsä jälkeä Рoli kyseessä sitten perinteiset helmityöt tai hopealankakorut Рkannattaa heti alusta asti opetella tarkastelemaan kriittisesti. Onko lukko kiinnitetty kauniisti? Onko langat päätelty huolellisesti? Hallitsenko solmusuojien käytön? Onko koru varmasti tarpeeksi kestävä? On myös hyvä miettiä (asettuen sellaisen ihmisen asemaan, joka ei koruja tee itse), olisiko itse valmis maksamaan kyseisestä korusta ja olisiko koruun tyytyväinen, jos sen olisi ostanut.

Jos tarkoituksena on ainoastaan ansaita hieman helmirahaa, voi tietysti laittaa korun myyntiin sillä ajatuksella, että kokeilee, meneekö se kaupaksi. Jos menee, hieno homma. Jos ei, voi voi.

Tilanne on kuitenkin toinen, jos korujaan haluaisi myydä tulevaisuudessa enemmänkin ja muutenkin kuin pienen helmirahan toivossa. Kun haaveena on arvostus koruntekijänä ja tavoitteena on oppia koko ajan enemmän, täytyy hommaan myös panostaa paljon enemmän. Minä olen myynyt aktiivisesti korujani vuoden verran mutta tunnen silti itseni monissa asioissa vielä täysin tumpeloksi aloittelijaksi. Korumaailmassa en ole oikeastaan kukaan, enkä osaisi itseäni kutsua vielä miksikään korutaiteilijaksi. Minä olen harrastelija, joka yrittää kehittyä koko ajan vähän paremmaksi.

 

 

J√§tetty 6 kommenttia »

 1. mustikka, 25.8.2006 klo 18.22

  Hyv√§ kirjoitus. Helmiharrastajien lis√§ksi kirjoituksesi sopii my√∂s muille k√§dentaitojen harrastajille. Ensimm√§isen, toisen tai kolmannen harjoitelman j√§lkeen ei viel√§ kannata yrityst√§ perustaa eik√§ toiminime√§ hankkia. Harrastuksesta useimmat saavat leip√§ns√§ ”ei koskaan” tai vuosien aktiivisen harrastamisen j√§lkeen.


 2. Hanna, 25.8.2006 klo 19.00

  Ihan aiheesta kirjoitit. Sama p√§tee moneen muuhunkin k√§sity√∂n alaan nyky√§√§n – tai liek√∂ t√§m√§ nyt niin uusi ilmi√∂ on: kun l√§ht√∂kohtana on ”t√§m√§h√§n on k√§sintehty, hintaa voi laittaa roimasti, ei sill√§ niin v√§li√§, kest√§√§k√∂ tuote edes niin kauan, ett√§ per√§valot katoavat n√§k√∂piirist√§”, ollaan aika heikoilla j√§ill√§ ja samaan aikaan tehd√§√§n hallaa kaikille muille k√§sity√∂l√§isille.

  Outi:saitko mailini? Swarovski White on ollut koko viikon käytössä, mielelläni tämän kauniisti ja siististi tehdyn sormuksen maksaisinkin ;).


 3. Kati, 25.8.2006 klo 22.19

  :taputtaa: Loistava kirjoitus! Ja erittäin tärkeää asiaa. Itse olen tehnyt jonkinlaista bisnestä nallejen kanssa ja ei olis ikimaailmassa tullut mieleen myydä mitään, mistä en olis ollu ylpee. Itsekritiikkiä peliin!!!

  Mä muuten tein tällä viikolla ensimmäisen helmikoruni!! Kaulakorun ja korvakorut. Ja oon tosi innostunut. Nyt pitäis saada vaan lisää tarvikkeita, että pääsee harjoittelemaan lisää.


 4. siru, 25.8.2006 klo 23.25

  Täyttä asiaa, kiitos Outi! :-)


 5. Sininen, 27.8.2006 klo 20.39

  Olen kyll√§ aivan samaa mielt√§. Koska itsell√§ni ei ole mit√§√§n tarvetta myyd√§ korujani – no, jos ei s√§ilytysongelmia huomioida – niin asia ei minulle tietenk√§√§n mitenk√§√§n kuulu, mutta v√§lill√§ kyll√§ v√§h√§n ihmetytt√§√§, mik√§ hoppu tuoreilla helmiharrastajilla (joihin siis itsekin kuulun) on alkaa myyd√§ tuotoksiaan. Mihin on joutunut vanhan hyv√§n ajan kis√§lli-mestariajattelu ja ”harjoitus tekee mestarin”? Nyky√§√§n kaikki ovat ilmeisesti mestareita heti aloittaessaan tai sitten monet helmeilij√§t ovat todella nopeaoppisia tai heid√§n itseluottamuksensa on eri planeetalta kuin minun.

  Se on tietysti yksi asia, jos korut viedään käsistä, mutta tarkoituksellinen kaupittelu on toinen juttu. Kyllä minäkin olen jokusen korun tehnyt lahjaksi lähipiirille ja parista ottanut vastaan väkisin tyrkytetyn korvauksen, mutta en missään tapauksessa alkaisi harjoituskappaleitani kaupitella. Minusta myyjältä vaaditaan aina (itse)kritiikkiä myymiään tuotteita kohtaan. Jos todella näkee tarpeelliseksi myydä harjoituskappaleita, pitäisi ostajan olla erittäin tietoinen, että sellaisista on kysymys ja sen pitäisi näkyä myös hinnassa. Ja joka tapauksessa myyjän pitäisi tietää, että korut myös kestävät käyttöä.

  Esimerkkin√§ voisin ottaa Outin tekem√§t hopeaketjut ja omat r√§pellykseni. Perustekniikka on molemmissa periaatteessa sama, mutta minun ketjuni, joita olen tehnyt ehk√§ kymmenisen kappaletta, ovat laadultaan aivan eri tasoa. Minulla silmukat eiv√§t todellakaan ole aina samankokoisia, kierrettyjen lenkkien kierteit√§ en saa aina kauniisti tai tasaisesti ja v√§lill√§ hopeaan j√§√§ pihtien j√§lki√§, vaikka miten yrit√§n varoa. Ja sen v√§risilm√§nkin kanssa voi olla v√§h√§n niin ja n√§in. Siksi minun mielest√§ni Outi pyyt√§√§ koruistaan aivan liian pieni√§ hintoja ja min√§ taas en kehtaisi edes omiani kaupitella jo pelk√§st√§√§n siit√§ pelosta, ett√§ joku ostajakandidaatti voisi olettaa saavansa minulta vastaavanlaatuisia tuotteita. Tai viel√§ pahempaa, joku ostaja voisi todeta korujeni kyseenalaisen teknisen laadun ja se voisi mustata my√∂s Outin ja muiden vastaavien kokeneempien koruilijoiden ihanuuksien ”mainetta”.

  Sanotaan, että yksi huono omena pilaa koko korin ja sitä me käsityöharrastajat ja -ammattilaiset emme varmaankaan halua. Kukin tehköön kuten parhaaksi näkee, mutta asiakkaan suuntaan pitäisi noudattaa ehdotonta rehellisyyttä ja korkeaa moraalia, jotta asiakas tietää täsmälleen, mitä on ostamassa ja keneltä.


 6. ninnike, 28.8.2006 klo 8.08

  Lausun eriävän mielipiteen, koko tähän aiheeseen.
  Suomalainen on syntyjään hyvin kriittinen omaa työtään kohtaa. Aivan skeidaa kamaa hyvin harva suomalainen kehtaa myydä, oikeasti.
  Mikäli aloittelijalla (joihin minäkin itseni helmeilyn saralla tituleeraan) on rohkeutta lähteä käsityötään myymään, niin se ei ole muilta pois vai onko ja jos on niin mistä? Vastuu on lopulta ostajan ja netti on pullollaan nyrkkipajoja, joista voi valita.
  Jos, kukaan ei uskaltaisi kokeilla ja yrittää, niin suomessa olisi monta lahjakasta taiteilijaa jäänyt syntymättä.
  Ei tämä hintojen polkeminen ole mitenkään uusi ilmiö. Se on yrittäjyyden realiteettia ja siinä tarvitaan bisnesälyä menestyäkseen.
  Valveutunut ostaja kyllä tietää mitä laatu maksaa ja laatu myy aina.
  Puh, olen puhunut ;)


Kommenttisi

Voit käyttää kommentissasi näitä koodeja:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tämän merkinnän kommenttien RSS-syöte | TrackBack URI